Zelf sedum leggen met Sedumleveren.nl

Zelf sedumdak leggen

U gaat zelf sedum leggen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de voorbereiding op het leggen van sedum, een handig 5-stappenplan voor het legwerk zelf, de keuze van sedum en onderhoudstips. Laat u het liever aanleggen? Geen probleem kijk dan op: sedumdak laten leggen.

Direct naar de leginstructie:
Zelf sedum leggen.

Zelf sedumdak aanleggen

Zelf een groendak leggen met sedum is niet moeilijk, u hoeft geen expert te zijn of ervaring met groen te hebben. Wij van Sedumleveren.nl hebben hét stappenplan voor u gemaakt om zelf goed, snel een duurzaam sedumdak aan te kunnen leggen. Binnen een dag kunt u dan ook genieten van een prachtig groen dak!

De vijf stappen voor het aanleggen van een sedumdak

In deze onderdstaande vijfstappen legt u zelf uw groendak aan. Alle benodigdheden worden direct bij uw bestelling in de kruiwagen geplaatst. Heeft u toch iets niet nodig, iets meer of iets minder, dan past u het zelf makkelijk aan tijdens het afrekenen.

 • Hoeveelheid en keuze van het type sedum
 • Opbouw van het groendak
 • Plaatsen van sedum
 • Afwerken van de randen
 • Sedumdak onderhouden
 • Stap 1: keuze van type sedum

  U heeft uw dak goed opgemeten en weet met welke type sedum u uw dak aan wilt leggen. Alles over het opmeten van uw dak: oppervlak sedumdak berekenen.

  Stap 2: opbouw van het groendak

  Zorg er voor dat het dak schoon is, vrij van bladeren, stukjes hout of stenen. Let op dat de dakbedekking onbeschadigd is. Hierna gaat u met de volgende materialen aan de slag:

  • Beschermdoek
  • Drainagelaag
  • Wortelwerende folie
  • Scheidingsprofiel
  • Grind
  • Substraat

  Makkelijk voor u: als u een bestelling of offerte plaatst via deze website wordt er automatisch voor u de juiste hoeveelheid materialen in de kruiwagen geplaatst.

  De volgende materialen zijn handig als u zelf het sedumdak aan gaat leggen:

  • Handzaag
  • Broodmes

  Beschermdoek

  Doel van het een beschermdoek: het beschermen, als een soort kussen, van het onderdak voor het aan te brengen sedum. Rol het beschermdoek uit tot de rand van het dak. Zorg voor 10 centimeter overlap.

  Drainagemat

  Doel van de drainagemat: waterbuffering voor drogere periodes. Rol de drainage mat haaks uit t.o.v. de wortelwerende folie.

  Wortelwerende folie

  Doel van wortelwerende folie: tegenhouden van wortelgroei op plaatsen waar dat niet wenselijk is. Breng deze wortelwerende folie dan ook aan om het dak te beschermen. Let er goed op dat de wortelwerende folie goed recht en strak ligt met een een overlap minstens 40 cm tussen delen. Bescherm ook opstaande dakranden met deze wortelwerende folie.

  Scheidingsprofiel

  Doel scheidingprofiel: een scheidingsprofiel dient als een scheiding tussen het sedum en de grindstrook aan de rand van het dak. Plaats het scheidingsprofiel op 20 cm van het rand van het dak. Met de uitstekende voet aan de kant van het grind.

  Grind

  Doel grind: een scheiding voor het sedum en dak als grove afwatering. 20 cm breed t.o.v. de dakrand. 1 zak grind per strekkende meter.

  Substraat

  Doel substraat of substraatrol: voeding voor het sedum. Wij leveren substraat in zak, in bigbag, los gestort of voor lichtgewicht sedumdak de substraat rol:

  • Substraat per zak
  • Substraat Big Bag
  • Substraat los gestort
  • Substraat rol per 6 m²

  Substraatrol

  Bij een lichtgewicht sedumdak werkt u met een substraatrol. Zorg dat u deze substraatrol haaks uitrolt over de onderliggende drainagebanen. Zorg er ook voor dat de substraatbanen zonder overlap op elkaar aansluiten. Maak de substraatrol helemaal nat voordat u de sedummatten legt.

  Substraat

  Bij een waterbufferend sedumdak gebruikt u daksubstraat per zak. Per m² sedumixmat gebruikt u 3 zakken substraat. Verdeel het substraat met een hark grof op hoogte zodat er een egaal geheel ontstaat.

  Makkelijk voor u: als u een bestelling plaatst via deze website wordt er automatisch voor u de juiste hoeveelheid materialen in de kruiwagen geplaatst.

  Stap 3: Het leggen van sedummatten

  Begin het uitrollen met het uiteinde van de sedummat aan de bovenkant en rol deze een voor een uit over het substraat. Daarna rolt u het uiteinde van de mat voorzichtig terug. Zorg voor het beste resultaat voor de juiste startpositie aan het begin van de baan die u aan het leggen bent. Druk / leg de matten goed tegen elkaar aan.

  Sedumdak aanleggen met cassettes

  Als u een dak aanlegt met sedumcassettes dan kunt u deze eenvoudig tegen elkaar leggen. Drainage en substraat zit hier immers al in.

  Stap 4: Randafwerking

  Plaats een bladvanger bij de hemelwaterafvoer. Zorg voor een rand van 20 cm grind tussen de dakrand en het sedum. Plaats de voet onder het grind.

  Stap 5: Sedum onderhouden

  Besproei het sedum licht na het aanleggen. Hier vindt u meer informatie over het onderhoud van sedumdaken na het aanleggen.

  Laat u het sedum toch liever leggen?

  Geen probleem, wij sturen u graag een vrijblijvende offerte.

  Datum gepubliceerd: 31 januari 2021
  Datum laatst gewijzigd: 22 september 2023